Kedy je čas zmeniť účtovnú kanceláriu a podľa čoho si vyberať?

Benefity kvalitného účtovníctva
12 februára, 2024 admin

Dobre zvládnuté účtovníctvo je základným pilierom každého úspešného podnikania. Preto je dôležité mať po svojom boku partnera, ktorý nielenže zvláda čísla, ale aj aktívne prispieva k rozvoju podniku. Nižšie si zhrnieme všetky varovné príznaky, že je čas zmeniť účtovnú kanceláriu a dôvody, prečo hľadať partnera s proaktívnym prístupom.

Slabá komunikácia a absencia proaktívneho prístupu

Jedným z hlavných dôvodov na zmenu účtovnej kancelárie je nedostatočná komunikácia a schopnosť prinášať usmerňujúce rady vyplývajúce z doložených dát. Ak vaša súčasná kancelária iba pasívne spracováva účtovné transakcie bez aktívneho zapojenia a návrhov na zlepšenie, pravdepodobne nastal čas hľadať partnera, ktorý aktívne prispeje k efektívnosti vášho podnikania.

Zmeškané príležitosti na daňové úspory

Proaktívna účtovná kancelária sleduje zmeny v legislatíve a daňových predpisoch a informuje vás o príležitostiach na maximálne využitie daňových úspor. Venovať týmto zmenám dostatok pozornosti je časovo náročné a preto môže robiť problém napríklad aj podnikateľom, ktorí si účtovníctvo vedú bez externej pomoci.

Absencia digitálneho účtovníctva

V dnešnej digitálnej dobe je dôležité, aby účtovná kancelária využívala moderné technológie. Softvérové nástroje majú oproti papierovému účtovníctvu viacero výhod spojených so zvýšením efektivity a operatívnym prístupom k dátam. Viac o výhodách digitálneho účtovníctva sa dočítate v samostatnom blogu.

Podnikateľský rozvoj a rast

Keď váš podnik rastie, zvyšujú sa aj požiadavky na účtovné služby. Špičková účtovná kancelária je schopná pružne sa prispôsobiť rastúcim potrebám vášho podniku a dokonca sa ako spoľahlivý business partner na jeho raste priamo podieľať.

Kedy je možná zmena účtovnej kancelárie? 

Zmena účtovnej kancelárie nie je obmedzená na konkrétny čas v roku. Mnohí podnikatelia si myslia, že je lepšie čakať do konca účtovného obdobia. Niekedy je ale výhodnejšie konať rýchlo a zabezpečiť si spoľahlivého účtovného partnera hneď. 

Prechod do novej účtovnej kancelárie je možné urobiť kedykoľvek počas roka k prvému dňu nového mesiaca. Je však potrebné poznanie a zohľadnenie zmluvných podmienok a dĺžku výpovednej lehoty uvedenej v zmluve s účtovnou kanceláriou. 

Nájdite si business partnera, nie len kanceláriu

Zmena účtovnej kancelárie nie je iba administratívnym krokom, ale strategickým rozhodnutím, ktoré môže mať výrazný vplyv na smerovanie firmy. Hľadajte si preto partnera a spojenca, ktorý bude aktívne prispievať k rastu a úspechu vášho podniku. Na vašej ceste za úspechom vám radi pomôžeme.